"101 Ofte Stillede Spørgsmål om Auditory-Verbal Practice" er en fagbog, som henvender sig til tale-hørelærere, PPR-konsulenter, familier til børn med høretab, undervisere, studerende og alle andre, som har en interesse i høretabsområdet.
Bogens udgangspunkt er den udvikling, der er sket i tidlig diagnosticering af høretab, avanceret høreteknologi og brugen af en familiecentreret praksis. Udviklingen giver børn med høretab mulighed for at få bedre adgang end nogensinde før til alle livets lyde, og gennem Auditory-Verbal Practice kan professionelle og familier i dag arbejde sammen om at hjælpe børn med høretab, så de udnytter mulighederne for at udvikle hørelse, talesprog og kognitive færdigheder.
For mange vil begrebet Auditory-Verbal Practice ganske givet være nyt, da det ikke bruges ret ofte i Danmark. Begrebet dækker dels over Auditory-Verbal Education (AVEd) og dels over Auditory-Verbal Therapy (AVT). Sidstnævnte er en velkendt metode i Danmark, og den spiller blandt andet en central rolle i Socialstyrelsens anbefalinger omkring rehabilitering og undervisning af børn og unge med høretab.
I bogen tager anerkendte eksperter læseren med på en rejse gennem aktuel teori, praksis og evidensbaserede resultater og tilbyder vigtig information til alle, der er en del af barnets netværk. 101 OSS om Auditory-Verbal Practice er på mange måder en spændende tilføjelse til litteraturen og et must-read for mange professionelle og forældre inden for høretabsområdet.
Bogen er redigeret af Warren Estabrooks og tidligere udgivet i en amerikansk version.
Redaktør: Warren Estabrooks
Faglige konsulenter: Anne Haven, Vibeke Rødsgaard-Mathiesen og Pernille Hartmann Jensen
Sideantal: 534
Udgivelsesår: 2015
ISBN: 978-87-92574-85-5
”Copingstrategier: Dialogkort til elever med høretab i 3.-10. klasse” er et dialogmateriale, som har til formål at styrke elever med høretab til at turde stå ved sig selv og kunne tage hånd om de forskellige udfordrende situationer, der måtte opstå i hverdagen.
Materialet består af en række dialogkort med beskrivelse af forskellige situationer, der kan være vanskelige at stå i, når man har et høretab. Tanken er, at elever med høretab i grupper diskuterer, hvad de ville gøre, hvis de stod i samme situation. Dermed kan de inspirere hinanden til forskellige strategier, der kan anvendes i den beskrevne situation.
Materialet anvendes, hvor flere elever med høretab er samlet, fx på børnehørekursus eller hørecafeer. En facilitator, som typisk vil være den høreansvarlige, sætter rammerne for elevernes diskussioner og sørger for, at gruppen samarbejder. Samarbejdet i gruppen bidrager til, at den enkelte ikke kommer til at udlevere sig selv.
En væsentlig pointe ved materialet er, at der ikke findes ét rigtigt svar. Der kan derimod være mange rigtige svar eller løsningsmuligheder på en situation.
Materialet kan eventuelt også anvendes som inspiration til samtale mellem den talehøreansvarlige/læreren og eleven med høretab.
”Copingstrategier” består af:
En vejledning44 dialogkort til elever i 3.-6. klasse44 dialogkort til elever i 7.-10. klasseBlanke dialogkort til selvproducerede kort
NB! Dialogkortene findes også i en spiludgave til elever med høretab i 3-.5. klasse. Spiludgaven hedder "Galaxy Rebels: Et dialogspil til elever med høretab i 3.-5. klasse".
Idé: Anne HavenTekst:Anne Haven og Petra PatzwaldtLayout: MaterialecentretUdgivelsesår: 2020
”Galaxy Rebels: Et dialogspil til elever med høretab i 3.-5. klasse” er et dialogspil, som har til formål at styrke elever med høretab til at turde stå ved sig selv og kunne tage hånd om de forskellige udfordrende situationer, der måtte opstå i hverdagen.
Galaxy Rebels indeholder en række dialogkort med beskrivelse af forskellige situationer, der kan være vanskelige at stå i, når man har et høretab. Tanken er, at elever med høretab i grupper diskuterer, hvad de ville gøre, hvis de stod i samme situation. Dermed kan de inspirere hinanden til forskellige strategier, der kan anvendes i den beskrevne situation.
I Galaxy Rebels er spillerne en del af oprørsstyrken Galaxy Rebels, som kæmper imod, at de onde skurke Lord Cochlius, Miniærh og Tinitush overtager al hørelse fra planeterne i høregalaksen. Det gør de ved at rejse rundt i galaksen og indsamle dB til en lydkanon, som kan sprænge smertegrænsen for lyd. Hvis det lykkes, vil fjenden blive tilintetgjort. Spillerne får dB, når de ved fælles hjælp giver gode svar på de vanskelige situationer, der er beskrevet på dialogkortene.
Galaxy Rebels anvendes, hvor flere elever med høretab er samlet, fx på børnehørekursus eller hørecafeer. En spilleleder, som typisk vil være den høreansvarlige, sætter rammerne for elevernes diskussioner og sørger for, at grupperne samarbejder. Samarbejdet i gruppen bidrager til, at den enkelte ikke kommer til at udlevere sig selv.
En væsentlig pointe ved spillet er, at der ikke findes ét rigtigt svar. Der kan derimod være mange rigtige svar eller løsningsmuligheder på en situation.
NB! Dialogkortene kan anvendes løsrevet fra spillet og således blot anvendes som inspiration til konstruktive samtaler. Kortene findes også i en udvidet udgave med særskilt vejledning, ”Copingstrategier: Dialogkort til elever med høretab i 3.-10. klasse”.
Galaxy Rebels består af:
En vejledningEn spilleplade2 samleplader med plads til 6 x 20 dB3 samleplader med plads til 4 x 30 dB4 samleplader med plads til 3 x 40 dB6 planetbrikker med billeder af de tre skurke Lord Cochlius, Miniærh og Tinitush12 planetbrikker med værdien 20 dB12 planetbrikker med værdien 30 dB12 planetbrikker med værdien 40 dB44 dialogkortBlanke dialogkort til selvproducerede kort
Idé: Anne Haven
Tekst: Anne Haven og Petra Patzwaldt
Layout: Materialecentret
Udgivelsesår: 2020
"2- og 3-billedhistorier" viser korte handlingsforløb og kan bruges til børn, der har brug for støtte til at overskue handlingssekvenser. Kortene kan også bruges til almindelige samtaler med mindre børn.Gennem bearbejdning af handlingsforløbene kan børnene få forståelse for sekvenser, f.eks. i handling i en film eller en billedbog. Kortene kan også dramatiseres og dermed give børnene et godt grundlag for at udtrykke sig verbalt, eller de kan bruges som oplæg til skriftlig formulering.
Illustrationer: Inger TobiasenIndhold: 48 A5-kartonkort i plastæske, 12 stk. 2-billedhistorier og 8 stk. 3-billedhistorierUdgivelsesår: 2010
Klik på "Downloads" for at hente ekstramateriale.Hvis en elev med høretab har brug for høreteknisk udstyr som supplement til sine høreapparater / cochlearimplantater / sit benforankrede høresystem, så er det fornuftigt at afprøve flere forskellige produkter og løsninger for at finde ud af, hvad der passer bedst til eleven. Og når I afprøver udstyret, er det en god idé at have dette hæfte med i processen.
"Afprøvning af høreteknisk udstyr – Elever med høretab i skolen" kan nemlig hjælpe dig med at tilrettelægge, styre og kvalificere iagttagelserne i forbindelse med afprøvningen. Du kan notere alle relevante oplysninger i hæftet, og det stiller dig en række spørgsmål, der giver dig et overblik over, om udstyret er det rigtige til eleven eller ej.
Hæftet henvender sig til lærere, forældre, PPR og andre, der er involveret i afprøvning af høreteknisk udstyr i folkeskolen. Det fås også i en version til afprøvning af udstyr i hjem og dagtilbud.Materialet er udarbejdet af konsulenter fra Hørerådgivningen - Børn & Unge.
OBS! Dette materiale kan downloades fra matcen.dk.
Tekst: Helle Brinkmann, Lisbeth Kristensen, Maggi Olesen og Kim BejlegaardSideantal: 12
Udgivelsesår: 2020
Klik på "Downloads" for at hente ekstramateriale.Hvis et barn med høretab har brug for høreteknisk udstyr som supplement til sine høreapparater / cochlearimplantater / sit benforankrede høresystem, så er det fornuftigt at afprøve flere forskellige produkter og løsninger for at finde ud af, hvad der passer bedst til barnet. Og når I afprøver udstyret, er det en god idé at have dette hæfte med i processen.
"Afprøvning af høreteknisk udstyr - Småbørn med høretab i hjem og dagtilbud" kan nemlig hjælpe dig med at tilrettelægge, styre og kvalificere iagttagelserne i forbindelse med afprøvningen. Du kan notere alle relevante oplysninger i hæftet, og det stiller dig en række spørgsmål, der giver dig et overblik over, om udstyret er det rigtige til barnet eller ej.
Hæftet henvender sig til pædagoger, forældre, PPR og andre, der er involveret i afprøvning af høreteknisk udstyr i barnets hjem og dagtilbud. Det fås også i en version til afprøvning af udstyr i folkeskolen.Materialet er udarbejdet af konsulenter fra Hørerådgivningen - Børn & Unge.
OBS! Dette materiale kan også downloades fra matcen.dk.
Tekst: Helle Johannsen, Birthe Hyldgaard Klausen, Lilian Borregaard og Kim BejlegaardSideantal: 12
Udgivelsesår: 2020
Alma og Hugo-bøgerne (lix 5)- er en serie af lydrette bøger, som er efterfølger til Bo og Ea-bøgerne.De lydrette ord i Alma og Hugo-bøgerne sikrer den nødvendige konsolidering af den basale lydlige strategi, så man lærer at bruge den.Bog 1-5 består bl.a. af lydrette ord på fire til fem bogstaver.Bøgerne kan bruges til den individuelle læsetræning. De vil støtte eleverne i lettere at kunne lydere sig frem til et ord.Alma og Hugo-bøgerne kan bruges i indskolingen eller på mellemtrinnet afhængig af elevens læseudvikling.
Alma og Hugo-bøgerne (lix 5)- er en serie af lydrette bøger, som er efterfølgere til Bo og Ea.De lydrette ord i Alma og Hugo-bøgerne sikrer den nødvendige konsolidering af den basale lydlige strategi, så man lærer at bruge den.Bog 1-5 består bl.a. af lydrette ord på fire til fem bogstaver.Bøgerne kan bruges til den individuelle læsetræning. De vil støtte eleverne i lettere at kunne lydere sig frem til et ord.Alma og Hugo-bøgerne kan bruges i indskolingen eller på mellemtrinnet afhængig af elevens læseudvikling.
Alma og Hugo-bøgerne (lix 5)
- er en serie af lydrette bøger, som er efterfølgere til Bo og Ea.
De lydrette ord i Alma og Hugo-bøgerne sikrer den nødvendige konsolidering af den basale lydlige strategi, så man lærer at bruge den.
Bog 1-5 består bl.a. af lydrette ord på fire til fem bogstaver.
Bøgerne kan bruges til den individuelle læsetræning. De vil støtte eleverne i lettere at kunne lydere sig frem til et ord. Alma og Hugo-bøgerne kan bruges i indskolingen eller på mellemtrinnet afhængig af elevens læseudvikling.
Alma og Hugo-bøgerne (lix 5)
-er en serie af lydrette bøger, som er efterfølger til Bo o Ea-bøgerne De lydrette ord i Alma og Hugo-bøgerne sikrer den nødvendige konsolidering af den basale lydlige strategi, så man lærer at bruge den.
Bog 1-5 består bl.a. af lydrette ord på fire til fem bogstaver.Bøgerne kan bruges til den individuelle læsetræning. De vil støtte eleverne i lettere at kunne lydere sig frem til et ord.
Alma og Hugo-bøgerne kan bruges i indskolingen eller på mellemtrinnet afhængig af elevens læseudvikling.
Dette materiale er beregnet til at arbejde med børns forståelse af ord med modsatrettede betydninger - altså antonymer - med et visuelt udgangspunkt. Sættet indeholder 33 ordpar, som alle indgår i et normalt ordforråd, eksempelvis oppe/nede, blød/hård og stor/lille.
Antonymer Trin 1 kan bruges som et led i almindelig sprog- og begrebsindlæring samt til sprogstimulering. Det er primært beregnet til børn i førskolealderen, til børn i de yngste klasser og til specialundervisning.
Materialet fås også i en version med forslag til tegnstøtte.
Forfatter: Keld PetersenIllustrationer: Keld PetersenIndhold: 33 stk. A5-kartonark i kartonæskeUdgivelsesår: 1994/2015
Dette materiale er beregnet til at arbejde med børns forståelse af ord med modsatrettede betydninger - altså antonymer - med et visuelt udgangspunkt. Sættet indeholder 33 ordpar, som alle indgår i et normalt ordforråd, eksempelvis dyb/flad, top/bund og lige/skæv.
"Antonymer Trin 2" kan bruges som led i almindelig sprog- og begrebsindlæring samt til sprogstimulering. Det er primært beregnet til børn i førskolealderen, til børn i de yngste klasser og til specialundervisning.
Materialet fås også i en version med tegn samt med sværere (trin 3) og lettere (trin 1) antonymer.
Forfatter: Keld PetersenIllustrationer: Keld PetersenIndhold: 33 stk. A5-kartonark i kartonæskeUdgivelsesår: 1996/2017
Dette materiale er beregnet til at arbejde med børns forståelse af ord med modsatrettede betydninger - altså antonymer - med et visuelt udgangspunkt. Sættet indeholder 30 ordpar, som alle indgår i et normalt ordforråd, eksempelvis oppe/nede, blød/hård og stor/lille.
"Antonymer Trin 3" kan bruges som et led i almindelig sprog- og begrebsindlæring samt til sprogstimulering. Det er primært beregnet til børn i førskolealderen, til børn i de yngste klasser og til specialundervisning.Materialet findes også i en udgave med tegn.
Forfatter: Keld PetersenIllustrationer: Keld PetersenIndhold: 30 stk. A5-kartonark i kartonæskeUdgivelsesår: 1998-2020
Download: Anvendelse af høreteknisk udstyr i dagtilbuddet
Vær opmærksom på, at materialet downloades direkte her fra siden. Det skal ikke bestilles.
”Anvendelse af høreteknisk udstyr i dagtilbuddet” består af et enkelt A4-ark, som er beregnet til at sætte fast et synligt sted i dagtilbuddet, fx på opslagstavlen. Arket giver et overblik over det høretekniske udstyr, som skal bruges til barnet med høretab. Barnets talehørekonsulent og den ansvarlige i dagtilbuddet udfylder sammen arket med informationer om, hvornår udstyret bruges, hvem der kan hjælpe ved tvivl og fejl på udstyret osv.
Arket bruges således:
Download arket og gem det på egen computer.
Udfyld arket med de relevante informationer. Der er tale om en interaktiv pdf, så man kan udfylde arket på computeren. Det er også muligt at printe arket og udfylde det i hånden.
Print arket.
Indsæt billeder af elevens udstyr. Dette kan ikke gøres elektronisk.
Laminer arket, så holder det bedre.
Fastgør arket på katederet eller hæng det op på væggen i klassen.
Materialet er udarbejdet af Hørerådgivningen - Børn & Unge.Tekst: Dani Astrid Borup, Lilian Borregaard og Jeanette Jørgensen Sideantal: 1 Udgivelsesår: 2021
klik på "Downloads" for at hente materiale.Vær opmærksom på, at materialet downloades direkte her fra siden. Det skal ikke bestilles.”Anvendelse af høreteknisk udstyr i klassen” består af et enkelt A4-ark, som er beregnet til at sætte fast på katederet eller opslagstavlen i klassen. Arket giver et overblik over det høretekniske udstyr, som skal bruges til eleven med høretab. Elevens tale-hørepædagog og den ansvarshavende på skolen udfylder sammen arket med informationer om, hvornår udstyret bruges, hvem der kan hjælpe ved tvivl og fejl på udstyret osv.
Arket bruges således:
1. Download arket og gem det på egen computer.
2. Udfyld arket med de relevante informationer. Der er tale om en interaktiv pdf, så man kan udfylde arket på computeren. Det er også muligt at printe arket og udfylde det i hånden.
3. Print arket.
4. Indsæt billeder af elevens udstyr. Dette kan ikke gøres elektronisk.
5. Laminer arket, så holder det bedre.
6. Fastgør arket på katederet eller hæng det op på væggen i klassen.
NB: ”2- og 3- billedhistorier” kan ikke bestilles via denne hjemmeside. Den skal downloades i App Store. Klik på ikonet herover!
”2- og 3- billedhistorier” er et af Materialecentrets særdeles attraktive trykte materialer, som her er digitaliseret og udgivet som en app. Denne app kan du frit downloade til iPad fra App Store.
Appen indeholder 20 små hverdagshistorier som illustrerer korte handlingsforløb. Du kan i appen vælge mellem sekvenser på to billeder eller tre billeder. Når du har valgt et handlingsforløb, kan du se den valgte sekvens og iagttage, hvordan tegnbrugere foreslår at fortælle den enkelte handling. Du kan vælge at få den valgte historie fortalt på tegnsprog eller med tegn til tale – begge valg kan suppleres med tekst og tale.
Når der arbejdes med et af handlingsforløbene på appen, kan du evt. finde den samme sekvens på billedkortene i det trykte materiale (katalog nr. 603), og ud fra dette kan du lade eleven fortælle sin version af historiens handlingsforløb. Dette kan danne grundlag for sammenligning og dialog om handlingsforløb - et glimrende udgangspunkt for sprogarbejde.
NB: App'en kan ikke bestilles via denne hjemmeside. Den kan downloades i App Store. Klik på ikonet herover!
”Abe efter” er et værktøj, som med professionel instruktion kan bidrage til hjemmetræning for børn og unge med mundmotoriske udfordringer.
Appen:
· er et praktisk og smart supplement til arbejdet med mundmotoriske øvelser
· giver professionelle mulighed for at anvende medfølgende instruktionsvideoer
· giver professionelle mulighed for at inddrage egne instruktionsvideoer
· giver eleven mulighed for at se de enkelte instruktionsvideoer
· giver eleven mulighed for at benytte kamerafunktionen som et spejl
· giver eleven mulighed for at gentage øvelser/øvelsesrækker fra instruktionsvideoerne
· giver mulighed for at hjemmetræne med videoinstruktionerne
NB: App'en kan ikke bestilles frit via denne hjemmeside. Den kan downloades i App Store til iPad. Klik på ikonet herover!
Høretræning 2021 blev oprindelig udgivet som CD – ROM i 2002 og var tænkt som erstatning for/supplement til de traditionelle lydbånd, der blev anvendt som materiale i høreundervisningen i Danmark.
Fordelene ved en digital udgave var og er stadig: · at man hurtigt kan skifte imellem de forskellige lyde - der skal ikke spoles · at det er nemmere at motivere til en arbejdsindsats, når materialet er kønt og spændende at se på · at man kan betragte lydkilden · at det valgte medie har givet os mulighed for at lave tillægsfunktioner: Tegn, selvstudie, "gæt en lyd" og dansk udtale.
Høretræning 2021 kommer til at indeholde lyde fra ca. 70 lydkilder - når alle 5 miljøer er udgivet. Lydkilderne, der er anvendt i materialet, er udvalgt i samarbejde med lærere, som arbejder med høretræning til børn, unge og voksne med HA eller CI. Ud fra valget af lydkilder er der blevet designet fem miljøer, hvor netop disse lydkilder er indplaceret.
Projektkoordinering og ide: Materialecentret. Projektledelse, design, grafik, lyd og programmering: AM Produktion MultiMedia. Tegnillustrationer: Rimmer og Jensen Marketing. Speak: Jens-Vilhelm Weber, m.fl. Intromusik: Kent Lykke Kurtzmann
NB: App'en kan ikke bestilles via denne hjemmeside. Den skal downloades i App Store. Klik på ikonet herover!
’Børneværelset’ er primært beregnet til at træne ord, tegn og sproglig bevidsthed, selvfølgelig med udgangspunkt i legesager og andre ting, man typisk kan finde i et børneværelse. Målgruppen er børn med høretab og børn som bruger tegnbaseret kommunikation samt de voksne omkring dem.
I ’Børneværelset’ er der i alt fem spil, som hver især kan spilles i en version med tegn og lyd samt i en version udelukkende med lyd. På forsiden (nederst til højre) kan du vælge den version, som passer til dig.
Hvis du vælger at spille versionen med tegn, vil du i hvert spil få vist tegn for de ting, der arbejdes med. Tegnet bliver vist i en pop-up- skærm, og du kan vælge at få vist tegnet flere gange eller i slowmotion, ved at bruge ikonerne i bunden af skærmen. Spiller du udelukkende med lyd, vil du få læst ordene højt i stedet for at få vist tegn.Ide og programmering: MaterialecentretIllustrationer: Tegner BrunoUdgivelsesår: 2015
OBS: appen kan ikke bestilles via denne hjemmeside. Du skal selv downloade den via App Store eller Google Play.Appen ”En musikalsk rejse” er en del af materialet ”En musikalsk rejse gennem regnskoven”, som er udviklet til børn med hørenedsættelse i alderen 2½ til 6 år. Materialet er et træningsmateriale, som med en legende tilgang integrerer talesproglige færdigheder og musik.
Appen indeholder lydspor med instrumentlyde, sange og baggrundsmelodier til materialet. Udover appen består ”En musikalsk rejse gennem regnskoven” af en aktivitetsbog samt nogle dyrekort.
Appen indeholder 12 små sekvenser, der er bygget op omkring årsag og virkning. Hver sekvens indeholder fire illustrationer og starter med en illustration, som man kan stille spørgsmålet ”hvorfor?” til. De tre øvrige illustrationer i sekvensen giver hver især en svarmulighed – altså et ”fordi”.Et eksempel:
Hvorfor har drengen ondt i maven?Fordi han har spist en pæreFordi han har spist for meget slikFordi drengen har slået hamHvis ikke billederne er tilstrækkelige som støtte for en samtale, kan filmklippene i appen være med til at understøtte det sproglige arbejde. Filmklippene kan afspilles med: TaleTale + tegnsprogTegnsprogTegn til taleDet kan anbefales at anvende den trykte udgave af Fordi-kort som et supplement til appen.
NB: App'en kan ikke bestilles frit via denne hjemmeside. Den kan downloades i App Store til iPad. Klik på ikonet herover!Høretræning 2021 blev oprindelig udgivet som CD – ROM i 2002 og var tænkt som erstatning for/supplement til de traditionelle lydbånd, der blev anvendt som materiale i høreundervisningen i Danmark. Fordelene ved en digital udgave var og er stadig: at man hurtigt kan skifte imellem de forskellige lyde - der skal ikke spolesat det er nemmere at motivere til en arbejdsindsats, når materialet er kønt og spændende at se på at man kan betragte lydkilden at det valgte medie har givet os mulighed for at lave tillægsfunktioner: Tegn, selvstudie, "gæt en lyd" og dansk udtale.Høretræning 2021 kommer til at indeholde lyde fra ca. 70 lydkilder - når alle 5 miljøer er udgivet. Lydkilderne, der er anvendt i materialet, er udvalgt i samarbejde med lærere, som arbejder med høretræning til børn, unge og voksne med HA eller CI.Ud fra valget af lydkilder er der blevet designet fem miljøer, hvor netop disse lydkilder er indplaceret.Projektkoordinering og ide: Materialecentret.
Projektledelse, design, grafik, lyd og programmering: AM Produktion MultiMedia.
Tegnillustrationer: Rimmer og Jensen Marketing.
Speak: Jens-Vilhelm Weber, m.fl.
Intromusik: Kent Lykke Kurtzmann